åhh va ni gnäller över svenska vårdköer

Ja, varenda dag läser jag stora artiklar i TTELA om hur katastrofalt det har blivit sen det nya med NU-sjukvården. Folk tvingas vänta ett halvt dygn på att få träffa en doktor inne på akuten, sönderstressad personal önskar de va blev sjuka för att slippa jobba och bristen på vårdplatser bara växer.
Detta är självklart något allvarligt som vi bör kämpa hårt för att motverka.
Att behöva sitta 12 timmar på akuten kan inte vara roligt. Och är du diabetiker och inte får i dig något att äta kan det vara rent livsfarligt.
Stressen hos personal är också allvarlig. En stressad och hungrig sjukpersonal kan knappast göra ett optimalt jobb. Nu mera är jag själv ute i vården som sjuksköterskepraktikant och jag ser stressen.
I rastrummet sitter personalen och gnäler i takt. Allt är sååååå dåligt och idag fick de vänta en hel halvtimme på sin värdefulla rast. 
Jag blir så trött. Alltså när de där gnället drar igång så tystnar jag oftast helt eller så går jag där ifrån.
Visst. Det kan vara riktigt jobbigt att inte få sin rast när man är riktigt hungrig. Det kan vara riktigt jobbigt att sitta på akuten med smärtor i tolv timmar. Men snälla ni. GAZA!

Vet ni vad som händer där nere eller? Vet ni hur sjukvården ser ut där nere? Vet ni vad du som 10 åring tvingas uppleva när dina ben sprängs bort?
jo, först ligger du ensam på asfalten med oerhörda smärtor. Folk omkring dig skriker och springer omkring men ingen ser dig. Du vänder dig om och ser ett par meter bort din syster och mamma liggandes i famnen på varandra. Döda.
En timme senare kommer två smutsiga ambulansmän och lyfter upp dig på ett lakan. Du är knappt vid medvetande. Plötsligt ligger du på ett operationsbord under öppen himmel med bombande krigsplan flygande över dig. Sjukhusets tak och väggar är borta sedan länge. En sönderstressad, smutsig, hungrig läkare som jobbat konstant de senaste 32 timmarna sticker en smutsig spruta i dig fylld av morfin. Men inte mycket, det måste snålas så att det räcker till alla. PLöstligt blir du opererad under de allra värsta omständigheter. Du är knappt sövd av smärtstillandet. Du tittar på läkarens stressade, uppgivna ögon som lyser av oro. Du ser hans svett rinna ner för pannan och när du tittar på hans trasiga rock ser du blodfläckar från ett 50-tal andra patinter.
Men du har tur och överlever din operation. Nu utan ben och utan familj. Du är 10 år gammal och ensam i en stad som bombas. Pengar kommer du inte heller ha för sådant som försäkringar excisterar inte.. Ditt liv blir aldrig mer sig likt. Ditt korta liv. För två dagar efter du blivit utskriven från de s.k. sjukhuset faller en ny bomb, och dina ögon slocknar nu för sista gången... stackars oss svenskar som måste vänta i tolv timmar på akuten. Stackars oss som måste jobba under stress. Och dålig lön har vi också. Vi har ju bara råd med en halvutrustad ny Saab, och bara ett halvt nyrenoverat hus på 150 kvadrat. Och stackars stackars oss, vi har bara råd att åka till grekland EN ENDA GÅNG per år. Stackars oss..

Snälla ni, sverige erbjuder världens bästa sjukvård.
Inte ens USA, Världens bästa land (som dom kallar sig) kan erbjuda det vi erbjuder.
46 miljoner amerikaner har inte råd med sjukförsäkring och kan därför bli avvisade från sjukhuset när de kommer in. Får dom komma in så blir räkningen inte att leka med som ni förstår.
De som har råd att betala sin sjukförsäkring riskerar ändå att förlora hus o bil då de blir riktigt sjuka pga den höga självrisken.

OK, ja generaliserar en del. För de första så har det ju blivit lugnare i Gaza. För det andra så finns det händelser och saker i svensk sjukvård som är under all kritik. men vi måste ju någon gång inse att gnället inte tar oss någonstans. Vi måste börja aggera.
Så snälla, låt oss fortsätta sträva efter en bättre vård med kortare vårdköer. Men gör det på ett sätt som gör skillnad. Skänk exempelvis pengar till olika insamlingar (cancerfonden kanske?) istället för att bara beklaga er över allt dåligt!

Hej.

Kommentarer
Postat av: Malin

jajamän det har jag allt. klicka in dig på januariarkivet så finns den nog ganska långt ner där :D

2009-01-22 @ 20:19:58
URL: http://malleas.blogg.se/
Postat av: Martina

Jaa, va bra Viktor. På mitt jobb gnäller dom med, och tanterna(ja det är mest dom) är fyllda av negativ energi... usch usch usch.. det alla kanske inte tänker på är att det smittar som ränneskita.. efter en timma är ALLA sura. Det är pest.



Vi som har det så bra borde vara mer nöjda.

2009-01-22 @ 22:04:33
URL: http://marcl.blogg.se/
Postat av: Emelie

åhåjaja! Du är nog bäst vännsingen!

2009-01-23 @ 03:53:39
URL: http://whathappenstomorrow.blogg.se/
Postat av: Anne

Bra att du satte ner foten!

Gnäll leder ingen vart, den bara föder mer negativ energi!

Många tanter gnäller för gnällandets skull. De är lata och vill inget annat än att vara hemma med sin gubbe och titta på TV.



Systemet vi har föder latheten för männsikor som jobbar inom vården synliggörs inte, de känner sig missgynnade och går in i gnällrollen.

det är alltså inte fel på personalen inom vården utan systemet ger inga belöningar what so ever!

....förutom att man får nöjda kunder (läs patienter) och när kunderna är missnöjda blir även personalen missnöjd.

Jag har sett med egna ögon att när personalen får göra sitt arbete på ett fullvärdigt sätt, går de nöjda hem efter en ganska tuff arbetsdag.

Stressad personal märks direkt!

Det har jag också sett med egna ögon och man förfäras som kund hur illa ställt det kan vara ibland.

SUCK!

2009-01-27 @ 22:45:34
URL: http://levaidag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0